Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öregedést gátló gén

2014.09.11

Öregedést lassító gént találtak

Kitakarítja a régi sejtalkatrészeket

 

 MTI/HáziPatika.com

Az AMPK gén a gyümölcslegyek életét 30 százalékkal meghosszabbította azzal, hogy olyan folyamatot hoz működésbe, amely "kitakarítja a régi, károsodott sejtalkatrészeket".


Amerikai biológusok öregedést lassító gént azonosítottak, amely - ha aktiválták - 30 százalékkal meghosszabbította a gyümölcslegyek életét.

A kutatás eredményei nagy jelentőségűek a betegségek kialakulásának és az öregedésnek a késleltetése terén - írták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói a Cell Reports című sejtbiológiai szaklapban megjelent tanulmányukban.

 

A kézfogás sokat kifejez személyiségünkről: az erőt, a bizalmat, az egészségi állapotot és az agressziót. Kutatók azt állítják, hogy a kézfogásunk az öregedés felmérésére is alkalmazható, ugyanis kapcsolatba hozható a halálozással, a rokkantsággal, a szellemi hanyatlással, illetve a betegségekből való felépülés készségével. A további részletekért kattintson!

"Kimutattunk, hogy ha a bélben vagy az idegrendszerben aktiváljuk az AMPK gént, az öregedési folyamat az adott szervben lelassul. A felfedezés azért fontos, mert az emberi élettartam megnövekedése miatt vélhetően szükséges, hogy az egyes szerveket megvédjük az idő romboló hatásától" - mondta David Walker, az UCLA biológusa.

Az AMPK gén akkor jön működésbe, ha a sejtek energiaszintje alacsony. A gént az ember hordozza, de nem gyakori, hogy nagy aktivitást mutat - mondta Walker.

A gyümölcslégy jó kísérleti modell, mert teljes génkészletét leírták már, és egyenként tudják a géneket ki- vagy bekapcsolni. Az AMPK gén olyan folyamatot hoz működésbe, amely "kitakarítja a régi, károsodott sejtalkatrészeket". Ez az autofágiának nevezett művelet megóvhatja a sejteket a további károktól.

  Tényleg van öregedést lassító gén?  
 

Tényleg van öregedést lassító gén?

 

A Matthew Ulgherait doktorandusz vezette kutatás kimutatta, hogy az AMPK beindítása felgyorsította a "sejtszemét" kitakarítását. Sok idegrendszeri eredetű betegség összefügg azzal, hogy az agyban fehérje halmozódik fel.

"Úgy véljük, az egyes öregedéssel összefüggő betegségek egyenként való tanulmányozása helyett lehetséges az öregedés folyamatát lelassítani és ezzel a kórok fellépését késleltetni" - mondta Walker.
 

Forrás:

http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/oregedest_lassito_gent_talaltak/20140910100248#sl

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.