Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DOHÁNYZOL? IGYÁL IS!

2010.04.29

 

Dohányzol?

Ezt idd, hogy elkerüld a tüdőrákot!

2010.02.06. | Ötvenentúl.hu

A zöld tea képes meggátolni a dohányzás következtében kialakult rákos sejtek növekedését – tette közzé tanulmányának eredményeit egy taiwani orvostanhallgató.

 

I-Hsin Lin és még néhány kutató a taiwani Chung Shan Orvosi Egyetemről vezetik a tanulmányt, melyet Lin január 12-én mutatott be a Tüdőrák molekuláris eredete című konferencián, melyet az Amerikai Rákkutató Szövetség és a Nemzetközi Tüdőrák Szövetség közösen tartottak.

 

Lin csapata 510 esetet tanulmányozott, köztük 170 olyat, akiknél tüdőrákot diagnosztizáltak. Kérdőívek segítségével meghatározták a cigarettázási és zöld tea fogyasztási szokásaikat, valamint a genotípusukat.

 

Azt találták, hogy az egész csoportból, a zöld teát nem fogyasztóknak ötször nagyobb esélye a tüdőrákra, mint azoknak, akik naponta legalább egy pohár zöld teát isznak. Ha csak a dohányzókat vesszük, a teát nem fogyasztóknál tizenháromszor nagyobb a valószínűsége, hogy kialakul a rák. Az eredmények emellett azt is megmutatták, hogy a genetika ugyancsak szerepel a kockázati tényezők között.

 

– A tanulmányunk talán utat mutat arra, hogy tüdőrák esetében, a dohányzás következtében kialakult karcinogenezis folyamatát és a rák környezetét megváltoztathatja a zöld tea fogyasztása.

 

A bejelentésre reagálva több egészségügyi szervezet úgy nyilatkozott, hogy továbbra is a legjobb út a tüdőrák elkerülésére, ha leszokunk a dohányzásról, amivel Lin egyet értett.

 

Kapcsolódó cikkek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_tea

 

http://antalvali.com/a_szuztea_zold_tea_es_amit_tudni_kell_rola

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.